Tilläggsbelopp/individuellt bidrag barn/elev i förskola, grundskola och gymnasium - ansökan

Den här tjänsten kräver inloggning
LÄS MER

Skollagen (2010:800) reglerar hur fristående skolor (samtliga skolformer), fritidshem och annan pedagogisk verksamhet har möjlighet att söka tilläggsbelopp för barn/elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd. 

 

Det stöd som ges för barns/elevs behov ska bestämmas på ett sådant sätt att barn/elev i fristående verksamheter inte missgynnas i jämförelse med barn/elev i kommunala skolor eller tvärtom. Solna stad har valt samma modell för tilläggsbelopp oavsett om det är en enskild eller offentlig huvudman. Detta innebär att huvudmän för de olika skolformerna (undantaget specialskolan och sameskola) samt övrig pedagogisk verksamhet, kan ansöka om bidrag. Bidraget benämns som tilläggsbelopp för enskild huvudman och individuellt bidrag för offentlig huvudman.

Bidraget avser extraordinära stödinsatser för enskilt barn/elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd där betydande resurser måste avsättas för den enskilda elevens räkning  

 

I ansökan om ett tilläggsbelopp/individuellt bidrag ska det framgå vad verksamheten har prövat och hur verksamheten har kommit fram till att behoven är så omfattande att det behövs extraordinära stödinsatser som inte ryms inom grundbeloppet. En förutsättning för att bidrag ska beviljas är att det klart framgår att de stödåtgärder som behövs och som verksamheten ger är extraordinära. Det vill säga väsentligen avviker från det generella stöd som alla förskolor och skolor behöver kunna tillhandahålla för att möta barns och elevers olikheter. Det ska även framgå i vilken omfattning barnet/eleven ges detta stöd. Det är den som ansöker om tilläggsbelopp som ska visa att förutsättningarna för att tilläggsbelopp ska lämnas är uppfyllda.  

 

Alla barn och elever har rätt till ledning och stimulans, extra anpassningar och särskilt stöd för att kunna utvecklas så långt som möjligt. Det gäller i alla skolformer. För det stora flertalet barn och elever i behov av särskilt stöd i förskola och skola ska behovet kunna tillgodoses inom ramen för grundbeloppet. Verksamheten har ett ansvar att anpassa sin organisation och omfördela sina resurser för att möta olika behov som sträcker sig mycket långt. Tilläggsbelopp är ett bidrag utöver detta grundbelopp, som kan beviljas i undantagsfall.  

 

Bedömning och beslut om tilläggsbelopp görs utifrån en individuell prövning. Det är därför svårt att på förhand ange uttömmande kriterier för vilka barn och elever som kan vara aktuella. Enligt lagstiftningen kan det avse exempelvis assistenthjälp, anpassning av lokaler eller en helt anpassad lärmiljö som stödjande åtgärder för bland andra barn och elever med funktionsnedsättning, stora inlärningssvårigheter eller långvarig skolfrånvaro.

 

Barnet/ eleven har rätt till det stöd som hen behöver oavsett om verksamheten får ett tilläggsbelopp eller inte. Verksamheten kan därför inte neka stöd med hänvisning till att tilläggsbelopp inte har lämnats. 

 

Se Skolverkets skrift ?Ansökan om tilläggsbelopp för extraordinära stödåtgärder? för ytterligare information:?https://www.skolverket.se/skolutveckling/leda-och-organisera-skolan/organisera-tidigt-stod-och-extra-anpassningar/ansoka-om-tillaggsbelopp  

 

1. Ansökan 

Rektor ansvarar för ansökan och är den som undertecknar ansökan. Ansökan skickas till Solna stad. 

Ansökan görs företrädesvis för ett läsår i taget på avsedd blankett. Ansökan kan även göras kontinuerligt under året. Vid ett beviljande utbetalas bidraget från och med månaden efter att ansökan inkommit. 

Har ett/en barn/elev beviljats bidrag och byter skola måste en ny ansökan och bedömning göras. 

 

2. Med ansökan bifogas 

Med ansökan bifogas dokumentation som beskriver barnets/elevens behov i verksamheten. Samt dokumentation som styrker det individuella behov som skolan åberopar som skäl till de stödåtgärder som de söker ersättning för.  

 

Ansökan skickas till:

Solna stad

Barn- och utbildningsförvaltningen 171 86 SOLNA 

 

För mer information:

Ansöka om tilläggsbelopp - Skolverket

Egenvård i förskola, skola och fritidshem - Skolverket

Egenvård i förskola och skola - Intranätet (För Solna stads kommunala verksamheter)

 

Obs! Använder du överlåtelsefunktionen i e-tjänsten ska den som ska ta över ärendet välja "Logga in som medborgare med e-legitimation" vid inloggningstillfället.

 

Du kommer att gå igenom följande steg:

Föregående Nästa