Kyltorn - Anmälan
Den här tjänsten kräver inloggning- Om kyltornet uppförts eller börjat användas efter den 1 februari 2024 gäller anmälningsplikten från och med den 1 augusti 2024.
- Om kyltornet uppförts eller börjat användas före den 1 februari 2024 ska kyltornet anmälas senast den 31 december 2024.
Tänk på det här innan du fyller i e-tjänsten:
Det är viktigt att anmälan innehåller samtliga begärda uppgifter och bilagor.
En inskickat ärende som är helt rätt ifyllt gör att ärendet går snabbare att handlägga. Om information saknas kommer handläggningstiden att förlängas eftersom samhällsbyggnadsförvaltningen kommer att behöva begära in kompletteringar.
Lämna in anmälan i god tid
Anmälan ska göras senast sex veckor innan verksamheten påbörjas.
Underskrift
Det är viktigt att e-tjänsten skickas in av rätt person, exempelvis firmatecknare eller VD. Om du fyller i blanketten på dator ska du skriva ut den, underteckna och skicka in den per post. Handläggningen påbörjas först när en underskriven blankett finns hos samhällsbyggnadsförvaltningen.
Lagar och regler
Som verksamhetsutövare är ni skyldig att känna till de lagar och regler som er verksamhet omfattas av, till exempel de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalken (2 kap, SFS 1998:808), de särskilda bestämmelserna om hälsoskydd i lokaler för allmänna ändamål (9 kap 9§, SFS 1998:808) och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (SFS 1989:899).
På Folkhälsomyndighetens hemsida går det att läsa mer om vad som gäller om man vill upprätta en kyltornsanläggning, folkhalsomyndigheten.se
Avgift
Enligt ”Solna stads taxa för prövning och tillsyn enligt miljöbalken” tas en avgift ut för din anmälan av kyltorn. Taxan finns tillgänglig på solna.se.
Du kommer att debiteras en timavgift för den faktiska tidsåtgången för att handlägga anmälan. Timavgiften för 2024 är X antal timmar * 1496 kr och beslutad av kommunfullmäktige. Avgiften betalas i efterskott.
Med handläggningstid avses den sammanlagda tid som varje tjänsteman vid nämnden har använt för inläsning av ärendet, kontakter med parter, samråd med andra myndigheter, inspektioner och kontroller, beredning i övrigt av ärendet, föredragning, beslut.
Meddela förändringar
Om ditt kyltornsystem ska tas bort eller ändras måste du meddela detta till Samhällsbyggnadsförvaltningen så fort som möjligt. Meddela även om någon annan tar över kyltornsystemet.
Frågor
Om du har frågor om e-tjänsten eller vår handläggning är du välkommen att kontakta Solna stads kontaktcenter, på telefonnummer 08-746 10 00 eller via solna.se/skriv.
Mer information
Mer information att läsa på: solna.se/naringsliv/tillstand-regler-och-tillsyn/kyltorn
Uppgifter som ingår i egenkontrollen:
- rutiner för skötsel och underhåll av anläggningen
- rutiner för kontroll med avseende på risken för tillväxt av legionellabakterier (riskbedömning)
- kemikalieförteckning
- ansvarsfördelning
Information om egenkontroll
Du behöver ha en skriftlig egenkontroll
Verksamheter som har kyltorn eller anläggningar som kan avge aerosoler till omgivningen måste ha säkra rutiner för kontroll och skötsel. Eftersom verksamhet med kyltorn är anmälningspliktig ska det finnas ett egenkontrollprogram. Enligt förordningen (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll ska egenkontrollen finnas skriftligen och innehålla:
• Ansvarsfördelning (4 §)
Det ska tydligt framgå hur ansvaret för de uppgifter som finns inom egenkontrollen är fördelat inom verksamheten.
• Rutiner (5 §)
Rutiner för kontroll och skötsel av anläggningen, samt dokumentation av utförd kontroll och skötsel. Rutiner för åtgärder vid avvikelser i anläggningen. Det är viktigt att säkerställa att personalen har den kunskap som krävs för att utföra arbetet.
• Undersökningar och anmälan om driftstörning (6 §)
Fastighetsägare eller verksamhetsutövare är skyldiga att snarast informera tillsynsmyndigheten (miljöförvaltningen) om någon driftstörning eller annat inträffar som innebär risk för spridning av Legionella. Ett sätt för verksamheten att följa upp arbetet med sin egenkontroll kan vara att utföra regelbunden provtagning av Legionella i anläggningen. Verksamhetsutövaren eller fastighetsägaren skall fortlöpande och systematiskt undersöka och bedöma riskerna med verksamheten från hälso- och miljösynpunkt. Resultatet av undersökningar och bedömningar skall dokumenteras.
• Kemikalieförteckning (7 §)
Verksamheten ska upprätta en förteckning över de kemiska produkter som hanteras inom verksamheten och som kan innebära risker från hälso- eller miljösynpunkt.
Följande behövs för e-tjänsten
- E-legitimation
- Karta över fastigheten med samtliga kyltorn markerade
- Skalenlig ritning över kyltornet/kyltornen
- Produktblad /teknisk beskrivning av kyltornsystemet/-en
- Driftperiod och vattenvolym
Du kommer att gå igenom följande steg:
- Anmälan avser
- Fastighetsuppgifter där kyltornsystemet finns
- Verksanhetsansvarig över kyltornsystemet
- Faktureringsadress
- Bilagor
- Förhandsgranska
- Skicka in